ovocie
Účinky : V nich obsiahnuté flavóny pôsobia proti arterioskleróze, nachladnutiu a pri problémoch s črevami. Napomáhajú sekrécii rôznych štiav. Sú bohaté na beta-karoté, biotín, vitamín C a E. Zabraňujú infekcii močových ciest. Prinášajú uľavu pri zápale. Sú výborným zdrojom draslíka.
Množstvo : Jedzte ľubovolné množstvo, predovšetkým surové. Džúsy z čiernych ríbezlí často obsahujú len trochu ovocia. Preto si radšej skontrolujte obal.
Jahoda
Účinky : Obsahujú mangán, ktorý účinkuje ako afrodiziakum. Takisto urýchľujú látkovú výmenu a dodávajú vitamíny E a C, ktoré viažu voľné radikály. Sú tradičným diuretikom a prinášsjú úľavu pri reumatizme a dne.
Množstvo : Stačí zjesť 20 dag denne.
- Čerešne
Účinky : Obsahujú vitamín C a draslík. Ten pomáha udržiavať zdravú pokožku a pravidelný rytmus srdca. Pôsobia preventívne proti dne, odvádzajú z tela toxické látky a čistia obličky. Majú močopudné účinky a pomáhajú prečistiť organizmus. Nachádza sa v ních kyselina kremičitá, ktorá blahodárne pôsobí na spevnenie väziva. Okrem toho obsahujú aj fosfor, ktorý upokojuje nervovú sústavu.Listy z čerešne sa pridávajú aj do čajových zmesí pre ich močopudné účínky. Kúpeľ v odvare zmierňuje bolesti kĺbov pri reume. Množstvo : Jedzte ľubovolné množstvo. Čerešne so stopkou vydržia dlhšie.
Hrozno
Účinky : Všetky sorty hrozna patria k najzdravším druhom ovocia. Hrozno obsahuje napríklad kyselinu listovú, farbivá a minerálne látky a stopové prvky. Z minerálnych látok má najvyššie zastúpenie draslík, ktorý pomáha organizmu nielen pri odstraňovaní odpadových látok, riadení srdcového rytmu, ale pomáha nám aj jasne myslieť. Vlákniny, ktoré sú v šupkách hrozna, podporujú činnosť čriev. Zároveň obsahuje vitamín C, E a vitamíny skupiny B.Regeneruje vrchnú časť pokožky, zmierňuje stavy pri žlčových a obličkových kameňoch. Dodáva množstvo antioxidantov. Šťava sa používa pri liečení chorôb, ktoré vznikajú hromadením toxínov v tele. Pôsobi močopudne a žlčopudne, mierne preháňa. Keďže má hrozno močopudný účinok, pomáha z tela vyplavovať škodlivé látky.Znižuje kyslosť žalúdočných štiav. Výhodou najmä pre jesenné dni, keď mnohí z nás pociťujú nostalgiu za letom a ťažko sa vyrovnávajú so zmenami počasia, je, že hrozno zmierňuje únavu a depresiu. Pre svoju výživovú hodnotu je doslova energetickou bombou. Množstvo : Hrozno môžeme v surovom stave použiť aj pri výrobe šalátov, na spestrenie studených mís či jednohubiek, najmä syrových. Kombinácia rokfortu a bobule hrozna je naozaj vynikajúca. Základným pravidlom, či už pri konzumácii hrozna alebo jeho spracovaní, je mať kvalitný zdroj. Treba kupovať strapce čerstvé a neprezreté, v strednej veľkosti, s pevnou šupkou a so šťavnatou a mäsitou dužinou. Z kvalitného základu je potom aj kvalitný produkt. Pomaranč
Účinky : Vitamín a selén posilňujú obranyschopnosť organizmu. Kálium a magnézium organizmus prečisťujú. Sú zdrojom vitamínu C. Majú protirakovinové účinky. Znižujú hladinu cholesterolu v krvi a posilňujú krvné vlásočnice.
Množstvo : Pomaranče v akomkoľvek množstve podporujú odolnosť proti chorobám. Výskumom sa zistilo, že ľudia ktorý jedli denne 100g citrusového ovocia sa znížilo riziko rakoviny. Čerstvo vytlačená šťava má vysoký obsah vitamínu C, draslíka a kyseliny listovej.