zelenina
19. 5. 2009
- Brokolica

Účinky :
- Aktivizuje látkovú výmenu, zlepšuje prácu srdca, svalov a nervov. Znižuje riziko vzniku rakoviny. Má vysoký obsah antioxidačného betakaroténu a vitamínov C a E. Je bohatým zdrojom kyseliny listpvej a železa.
- Jedzte raz týždenne 20 dag povarenej brokolice s cesnakom. Asi 1-3 dávky brokolice po 170 g týždenne môžu výrazne znížiť riziko rakoviny. Brokolica znižuje vstrebávanie jódu, preto ľudia , ktorí jedia brokolicu viac ako 2-3 týždenne, by mali konzzumovať potraviny s vyšším obsahom jódu.
Čakanka
- Má vysoký obsah vitamínov A, C, B1 a B2 a z minerálnych látok obsahuje najmä draslík. V čakanke sa nachádzajú aj intybín, horčíny a inulín, preto je vhodná aj pre diabetikov.
- Používa sa predovšetkým na prípravu šalátov. Dá sa pripraviť aj dusenim a pridávať do jedál.
- Paradajky


Množstvo :Je bohatým zdrojom energie - je v nej veľa uhlohydrátov a bielkovín. 100 g pokrýva takmer polovicu dennej potreby železa
Komentáre
Prehľad komentárov
Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.